Як успішно пройти інтервю з клієнтом: поради компаній, розробників і замовників

На Вакансія SysAdmin / IT Support Specialist добре структурованому CV завжди хочеться затриматись. Тому зверніть увагу на візуальну подачу, щоб у разі, коли рекрутер відкриває ваше резюме 35-м, — у нього не рябіло в очах. В Україні сфера теж розвивається — згідно з дослідженням Ukraine IT Report 2021, за останні 3 роки ринок виріс удвічі за рівнем експорту. Але якщо вчитися кодувати — довго і складно, то «пірнути» в роботу IT-проджекта — швидше і простіше.

Підготуй технічний вокабуляр

Діліться інсайтами та кейсами IT-проджекту, ведіть дискусії, будьте видимі у своєму профілі та тематичних групах (наприклад, PMI Ukraine Chapter). У шапці документа рекомендую залишити лише ім’я, бажану посаду, посилання на профіль у Linkedin та месенджери, через які з вами можна зв’язатися. Нині існує багато безкоштовних інструментів для правильної візуалізації — Canva, Resume.io, SweetCV, VistaCreate та інші. На цих каналах ви знайдете  поради щодо технічних співбесід, відео про програмування, практичні завдання та розбори рішень.

співбесіда IT Support Specialist

👇🏽 Термінологія для Embedded programmer, QA-Engineer, Tester, System Analyst

  • Як бачите, почати кар’єру в IT-компанії цілком можна і без досвіду.
  • Тому зверніть увагу на візуальну подачу, щоб у разі, коли рекрутер відкриває ваше резюме 35-м, — у нього не рябіло в очах.
  • Часто на цю позицію переходять внутрішні співробітники Livingston Research, які до цього самі працювали в службі підтримки й добре розуміють її особливості.
  • Не зайвою буде також технічна підкованість —  розуміння операційних систем, баз даних, тестування, віртуалізації.
  • Зацікавила позиція та прагнете спробувати себе у цій сфері?

Ви не будете витрачати час на людей, котрі у висновку вам не підійдуть. Досвід показує, що тільки ІТ-спеціаліст може знайти хорошу роботу іншому ІТ-спеціалісту. Ми пропонуємо комплексні рішення – і для компаній, і для шукачів.

#12. Будьте активні у соцмережах

Тому концентруйтеся на інтересі та користі від розмови. У резюме можна додати посилання на відеовізитку — це відеопрезентація на 1-2 хвилини, де ви коротко можете розповісти про себе, свої сильні сторони і про те, чому варті бути PM. Завантажити презентацію можна у свій профіль YouTube та відкрити доступ лише за посиланням. Насамперед перевірте профіль Linkedin — заповніть його, опишіть досвід, попросіть колег та партнерів написати відгуки, підтвердити скіли. Часто рекрутери додаються до контактів, і якщо не для цієї, то для наступної вакансії ви вже будете в базі.

Roadmap від Elementary до Upper-Intermediate

співбесіда IT Support Specialist

Ми використовуємо файли cookie, щоб покращити ваш досвід роботи з сайтом. Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з використанням файлів cookie відповідно до Privacy Policy. Ретельно документуйте кожну проблему клієнта та оперативно відповідайте на них з кваліфікованими Support Engineerʼами! Фахівці радять вказувати лише релевантний досвід і прибрати ті технології, з якими розробник не працював взагалі або працював, але давно. Така зміна спеціалізації підійде продакт-менеджерам, бізнес-аналітикам, QA спеціалістам, технічним райтерам.

вільно говорити англійською в команді і не витратити на процес навчання півжиття=)»

Інтерв’ю іноді сфокусоване на технічних питаннях, а іноді на загальних. Це залежить від того, хто саме його веде з боку замовника, а ще від самого проєкту. Якщо ви не знаєте відповіді, головне не панікуйте. Візьміть хвилинну паузу, і раптом відповіді все ж немає, поясніть, що з цими технологіями ви ще не працювали, але одразу після інтерв’ю з’ясуєте відповідь. І головне — реально з’ясувати й ще краще написати результат інтерв’юеру.

співбесіда IT Support Specialist

Навіть у сина маминої подруги й Ілона Маска є недоліки. Спеціалісти IT-рекрутингової агенції ITExpert уже 8+ років наймають tech/non-tech IT-фахівців для компаній в усьому світі. Серед наших клієнтів — Sony, Deloitte і Depositphotos. Хоча деякі компанії кажуть, що співбесіда з клієнтом — це радше виняток, ніж правило. Це коли ви поєднуєте навчання з практикою, складаєте іспити, і якщо все вдається — компанія бере вас на роль джуніора. Фахівці з IT-сфери стають хорошими РМ у стартапах, особливо в особистих.

Пропоную поглянути на це з іншого боку — а вам дійсно хочеться працювати з людиною, яку в вас може дратувати така дрібничка? Це ж ідеальний fail fast case.Досвід показує, що найліпше працюється, коли є сумісність, і відмова з такої причини це успіх перш за все для вас. Ми шукаємо програмістів не на класичний аутсорс — нам важливо, щоб розробник був зацікавлений у тому, над чим працює, щоб він почувався частиною компанії. Після інтерв’ю рекрутер готує розгорнутий фідбек кандидату. Багато в чому глибина зворотного зв’язку залежить від клієнта. Наприклад, замовники з Ізраїлю часто обмежуються короткими відповідями», — Наталя Шулепа, Head of Talent Acquisition Department в Innovecs.

У певному сенсі IT-шникам дуже пощастило, адже більшість термінів, які вони знають українською, збігаються з англійськими еквівалентами. Однак, завдяки бурхливому розвитку IT сфери, нові терміни з’являються невимовно швидко. Тому варто регулярно дивитися що нового додалося до технічного вокабуляру з твоєї теми. Перевірка ділової репутації кандидатів та роботодавців з метою недопущення фінансових і матеріальних збитків. Перевірка на лояльність, відповідність стандартам.

Тільки так роботодавець тобі повірить і в нього складеться враження, що він знає тебе трішки краще. Після того як проєкт завершено, ми здаємо його вам, включаючи усі проєктні звіти, документи і т.д. Для кожного члена команди спільно з ним готується персональний план розвитку зі зворотним зв’язком на регулярних зустрічах віч-на-віч. На цій позиції фахівець може рости як у бік Middle / Senior Affiliate-менеджера, розвиваючи нових фахівців у команді, так і заглибитися в напрямку Product Manager метрики Revenue.

Це прорахунок клієнта, який познайомився з резюме за хвилину до початку співбесіди. Для початку раджу йти в невелику українську компанію, яка робить сайти або мобільні застосунки. Зазвичай туди можна потрапити навіть без сильної англійської мови. Проджект-менеджери у таких організаціях поєднують безліч функцій, тому це гарний старт для освоєння навичок та знайомства з процесами. Якщо у вимогах до розробника зазначена Java, а ви працювали з цією мовою і знаєте фахівця, якому може бути цікаво, скажіть про це на інтерв’ю. Покажіть, що вам не байдуже і ви знаєте більше, ніж написано в резюме.

Для цього ми разом з айтівцями та іншими non-tech-експертами розробили спеціальну програму, яка допоможе швидко вивчити англійську для роботи на курсах за доступною ціною. Ви дізнаєтеся, як правильно вишукати потенційних кандидатів, використовувати системи відстеження претендентів та як ефективно проводити співбесіди. Окрім того, курс акцентує увагу на важливості процесу адаптації новачків і створення привабливого іміджу роботодавця. Також ви матимете нагоду поглибити свої знання у сфері рекрутингу завдяки модулю “GPT-Chat”.

Друга проблема полягає в тому, щоб якісно відфільтрувати заявки на вакансію. Відгуків може бути багато, але чи підходять вони вашій компанії? Найчастіше профілі та резюме фахівців недостатньо заповнені — не вийде їх відібрати за ключовими словами, як із вакансіями розробників. Пошук ускладнюють також вимоги до знань у доменній сфері, технічному бекграунду або розмовній англійській.

Якщо руки все ж таки тремтять, використовуйте практики, які допоможуть заспокоїтися. Наприклад, дихання за квадратом дозволяє впоратися з тривогою та зняти м’язову напругу. Але важливо, щоб супровідний лист був унікальним для кожної компанії. Кожен розробник знайомий з принципом KISS — Keep It Simple, Stupid. Намагайтеся давати відповіді й виконувати завдання так, щоб вони були максимально зрозумілими й не виглядали як намагання «заговорити зуби». Я вирішив почати кар’єру в ІТ, тому що хочу розвиватися та рости як спеціаліст.

Брати участь в обмані було складно як з технічної, так і з етичної точки зору. Однак робити передчасних висновків про сам результат не варто, краще дочекатися остаточної відповіді. Однак в одних компаніях підготовкою займаються самі кандидати, в інших — представники компаній. Усі резюме мають відповідати тому формату, який зазвичай фірма подає клієнту. Інтерв’ю, як правило, проводять з кожним членом команди окремо. З практики представників компаній виходить, що для Senior/Lead позицій спілкування з клієнтом є обов’язковим майже завжди.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *